#2 En de opties zijn?…uh, de optie is

“Uw zaadkwaliteit is zeer verslechterd en heeft minder dan tien miljoen zaadcellen per ml ejaculatie.” Dit klonk mij als muziek in de oren, want weet je wel hoe veel tien miljoen is! “…en de motiliteit van de levende zaadcellen is nihil”. Nou motiliteit of wat dat dan ook mag zijn, zal vast niet belangrijk zijn toch? En of dat belangrijk is, eigenlijk werd ons hier verteld dat je met dit zaad van z’n lang zal ze leven nooit iemand gaat bevruchten. Al zal je medici nooit nooit horen zeggen, dus we kregen een percentage genoemd waarbij de kans nog groter was dat die 10 miljoen (maar dan in euro’s) op onze bankrekening werd gestort door de loterij.

30 seconden verwerkingstijd
Hiervoor krijg je dan precies 30 seconden de tijd om het te verwerken, want lekker praktisch gaan we over op wat wel haalbaar is. Ingelezen als ik was had ik mijn opties al klaar. Het lag immers niet aan mij, dus snel had ik in mijn hoofd de mogelijkheden afgewogen…IUI, IVF of ICSI. Al zou ICSI het wel niet worden, want dat was toch wel het allerlaatste noodmiddel om in te zetten. Dan is het wel heel erg, dacht ik nog. Mijn overpeinzingen werden ruw verstoord: “dan is er eigenlijk maar één optie en dat is ICSI”. Daar gingen mijn opties, want er viel helemaal niets te kiezen. Mogen wij een kindje krijgen, dan wordt het een ICSI-kindje PUNT.

Brein crash
Volgens mij zat ik die dokter echt heel raar aan te gapen, want ze herhaalde dat ze tijdens de artsenvergadering ons zou aandragen als in aanmerking komende voor ICSI. Mijn brein had een tijdelijke crash gemaakt, maar ik kon er nog net uitpersen “maar waarom?”.

Rietjes
Als er leukemie wordt geconstateerd vertellen ze je in het ziekenhuis dat hierdoor je zaad beschadigd zou kunnen raken en dat het daarom verstandig is sperma in te laten vriezen voor een eventuele kinderwens. Zo gezegd, zo gedaan, dus er lagen keurig dertien gevulde rietjes in de vrieskist van het ziekenhuis. De arts kon ons vertellen dat er alleen al voor één IUI poging, pak ‘m beet tien rietjes ontdooit moesten worden. Voor één IVF poging zijn dit er ook nog zo’n drie tot vijf. Aangezien we niet beschikken over een onuitputtelijke bron van bruikbaar sperma en ze ons de meest mogelijke kansen wilt geven, is ICSI (één rietje per poging) de enigste optie.

Daar zat ik dan terug in de auto met mijn gezonde 26 jarige baarmoeder en een ICSI-traject op zak.

Een gedachte over “#2 En de opties zijn?…uh, de optie is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s