5 dingen die ik had willen weten voordat de bevalling begon

dotjeJe kunt zeggen TMI, maar ik had wel graag willen weten wat mij naast de clichématige zoetsappigheden nog meer te wachten stond na de bevalling. Noem het naïef, maar verder dan de bevalling en daarna het liefdevol knuffelen met mijn baby had ik niet nagedacht. Terwijl ik juist iemand ben die elk scenario al heeft afgespeeld in haar hoofd, had zich hier een zwart gat gevormd. Misschien simpelweg omdat we deze ranzige details voor het gemak maar even overslaan als we een ander ons bevallingsverhaal vertellen.

1. Bloedstollingen
Over de nageboorte had ik gehoord, dit is de placenta. Liv was geboren en toen duurde het bij mij zo’n tien minuten toen ik weer een perswee voelde opkomen. Ik dacht nog even verschrikt, ‘het was er toch maar één?’ en toen daalde toch het besef in dat er ook nog een placenta uit mijn lichaam moest. Dacht ik daarna klaar te zijn, begint de verloskundige op mijn buik te duwen. Toch zeker drie pingpongballen in de vorm van bloedstollingen komen ook nog eens door de exit naar buiten. Daarna onder de douche moest ik nog zo’n bloedstolling onder ogen komen, nog trillerig op mijn benen van de bevalling was dit niet een heel fijn beeld.

2. Ik heb al geplast
‘Bekkenbodemspieren trainen is belangrijk’, een vaak gehoorde uitspraak. Telkens was ik het weer vergeten en als ik iemand dan weer die uitspraak hoorde doen deed ik weer een paar daagjes flauwtjes wat oefeningetjes. Nou volgens mij had ik kunnen oefenen wat ik wilde, maar toen ik net was bevallen voelde ik nul aandrang om te plassen. Laat staan het controleren hiervan. Wat een verschrikking. Wist ik veel, je denkt permanent incontinent te zijn geraakt! Gelukkig kwam dit na een paar dagen weer goed.

3. Spoelen, spoelen, spoelen
Ergens had ik de tip opgevangen om een maatbeker aan te schaffen. Waarvoor? Geen idee. Gelukkig was hij in huis gehaald, want de eerste paar weken had de maatbeker een permanente rol naast de wc ingenomen. Terug naar de basis en het wc-papier de deur uit, spoelen, spoelen en nog eens spoelen. Je wilt ook wel, want het is daaronder allemaal nogal gezwollen, pijnlijk en als je pech hebt ook nog gehecht.

4. Geen ontlasting
Normaal gesproken moest ik toch wel elke dag een keer naar het kleine kamertje voor nummer twee. Eén dag ging voorbij, twee dagen gingen voorbij, ook de derde dag verliep zonder een nummer twee bezoek. Pas op dag vier had ik weer voor het eerst ontlasting. Je zit toch een beetje op de wachtstoel als je dit niet weet, maar heel normaal zo blijkt.

5. Spierpijn
Heel logisch natuurlijk, want wat een prestatie moet je lichaam leveren, maar van die spieren had ik echt nog nooit notie gehad. Met een weekje kreupel lopen van de spierpijn moet je dus wel rekening houden. Er zijn zelfs vouwen die hun stuitje kneuzen tijdens de bevalling.

Bonusmateriaal: pseudo-menstruatie
Dit is alleen van toepassing als je een meisje hebt gekregen, want schrik niet als je de eerste dagen wat bloed ontdekt in de luier van je dochter. Zelf wist ik dit niet, maar het schijnt te komen door de hormonen die het kindje in de baarmoeder van de moeder meekrijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s