5 tips om je baby door te laten slapen

plukkieKijken twee wallen je ‘s ochtends in de spiegel aan en vraag je je af waar je ogen zijn gebleven? Dan is de kans groot dat je net een kleintje hebt mogen verwelkomen. De eerste weken na de geboorte van Liv heb ik menig maal mijn dank naar mijn concealer uitgesproken, al is praten tegen voorwerpen misschien eerder een rare bijwerking van slaapgebrek. Hoe dan ook alleen met concealer red je het niet, dus al vrij snel hebben wij onderstaande tips tot uitvoer gebracht. Natuurlijk is elk kindje anders, maar onze Liv slaapt er heerlijk op!

1. Duidelijk verschil tussen dag en nacht
’s Ochtends gaan de gordijnen open en roepen we enthousiast ‘gooeedemorgen’! De dag krijgt een duidelijk startsein. De gordijnen blijven de hele dag open, ook tijdens het middagslaapje. Overdag is het immers licht en ’s nachts donker. Ook doen we overdag niet extra stilletjes in huis, maar leven we gewoon ons leven.

2. Weg met de nachtelijke theekransjes
Natuurlijk is het verleidelijk om lekker tegen zo’n klein droppie aan te kletsen, maar ’s nachts heb ik mij vanaf het begin proberen in te houden. In het duister voerden we stilzwijgend onze noodzakelijke bezigheden uit, het is namelijk tijd om te slapen niet om gezellig te keuvelen. Overdag werd het nachtelijke gebrek aan gezelligheid uiteraard ruimschoots goedgemaakt met knuffels, kusjes, geklets en geneusie-neusied.

3. Geen licht in de duisternis
Om het contrast tussen licht en donker, oftewel overdag en ’s nachts extra kracht bij te zetten, probeerden we ’s nachts zo weinig mogelijk lichten aan te doen. Dus liever het ganglicht aan dan het licht op de kamer zelf of bij het voeden alleen een nachtlampje aan. Handig want hierdoor slaap je later zelf ook weer makkelijker in.

4. Onvoorwaardelijke knuffelliefde
Plukkie is de grote liefde van Liv, haar slaapvriendje. Al sinds dat ze een paar dagen was lag Plukkie bij haar in bed. Een terugkerende vaste veilige haven in haar bedje, waar ze haar ei bij kwijt kan. Althans ik hoor haar vaak als ik al op de bank ben geploft nog al kletsend met Plukkie de dag evalueren. Plukkie is overigens alleen voor in bed en geen knuffel om de hele supermarkt mee aan te dweilen, dus voor Liv staat Plukkie ook heel duidelijk gelijk aan slapen.

5. Slaaprituelen
We sluiten de dag altijd op vrijwel gelijke wijze af, waardoor het voor haar duidelijk is dat de bedtijd is aangebroken. Ze wordt gewassen of gaat onder de douche/in bad. Onder het omdoen van een schone luier, het lekker insmeren van haar lichaampje, het tandenpoetsen en het aantrekken van de pyjama bespreken we de dag. Samen doen we de gordijnen dicht en zingen we ‘in de maneschijn’ en ‘slaap kindje slaap’.

3 gedachtes over “5 tips om je baby door te laten slapen

  1. Pingback: Autoslaapjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s