Met je peuter naar een openbaar toilet

WCMama ik moet plassen! De klok tikt, want de tijd is ingegaan en je hebt precies 30 seconden om het dichtstbijzijnde toilet te halen. Fijn, want je staat net met je handen vol in het winkelcentrum. Je wangen beginnen rood uit te slaan en onder de oksels beginnen vochtige plekken te ontstaan. Gelukkig, missie openbaar toilet vinden completed. Je hebt helaas geen keus, maar zelf was je dit hokje van z’n lang zal z’n leven niet ingegaan en had de blaas nog wel even opgerekt kunnen worden tot thuis. Je boodschappen tas waar nog net een prei voor vanavond uitsteekt, staat noodgedwongen op de grond van de wc en hangt gevaarlijk dicht naar de zijkant van het hokje. Zelf sta je ontzettend je best te doen geen lichamelijk contact te maken met een hygiëne prullenbak en de wc-rolhouder prikt in je zij. Ondertussen word je aangestaard door (urine?) druppels op de grond van het hokje en wat ander niet nader te omschrijven vlekken op de wc zelf. Je kindje kruipt er lekker op en klampt zich nog eens extra stevig vast aan de bril.

Smetvrees of hygiënisch?
Dit is wat ik mij er bij voorstel, want Liv is 20 maanden en luiers zijn nog zeer noodzakelijk. Al kondigt ze tegenwoordig wel aan als ze staat te poepen of heeft gepoept. Dit is overigens ook niet te missen aan het rode hoofd, dan wel de geur. Ergens vind ik het stom dat ik mij hier (soms, met vlagen hoor) nu al druk over kan maken. Ben ik dan zo’n smetvrees moeder? Ja, ik denk op dit gebied wel meer dan gemiddeld. Ik wil Liv hiermee zeker niet belemmeren in haar kind zijn, maar het is toch zeker niet verkeerd om je kind wat hygiëne bij te brengen?

Nuttig piekeren
Als je er dan toch al over nadenkt, kan je jezelf maar beter nuttig maken en wat handige oplossingen bedenken.

 • WC-bril beschermer
  Van papiertjes op de wc-bril leggen ben ik niet zo’n fan. Tenminste bij mij liggen ze met de luchtbeweging die ik maak om te gaan zitten alweer naast de pot. Wellicht is een wc-bril beschermer dan een goede oplossing. Hij heeft wat meer body en blijft hierdoor (hopelijk) beter op zijn plaats en hangt ook een beetje over de rand, waardoor de wc-bril ook genoeg is bedekt voor grijpgrage handjes.
 • Hygiënische doekjes
  Een stapje ‘smetvrezeriger’ is het meenemen van hygiënische doekjes, die van het 100% bacteriedodende soort. Even een doekje over het toilet en alles is spik en span voor de billetjes van madam.
 • Spierballen gebruiken
  Geen hulpmiddelen meenemen en je eigen spierballen inzetten is ook een optie. Mik garantie heb je misschien niet helemaal als je je kindje boven de wc laat hangen, maar een tripje minder naar de sportschool kan je in je zak steken.
 • Potje in de auto
  Om onderweg te lange wachtrijen voor een kinderblaas te omzeilen of te kunnen stoppen voor een acuut opkomende plaspauze zonder toilet in de buurt, kan het handig zijn om een potje achterin de auto te zetten. Altijd een ‘schoon’ toiletje binnen handbereik. Er bestaan ook een soort luierzakjes met absorberende laag die je in het potje kunt haken, dan knoop je het zakje dicht en gooi je zo alles in één keer weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s