Is moedermelk het witte goud?

Flesvoeding

Op elke pot zuigelingenvoeding staat vermeld dat borstvoeding de beste voeding is die je je baby kunt geven, er mag zelfs pas reclame worden gemaakt voor flesvoeding voor kindjes vanaf zes maanden. Ook zal het een moeilijke zoektocht worden om een verloskundige of consultatiebureauarts te vinden die borstvoeding niet aanmoedigt. Ik snap dit heel goed, omdat er inderdaad tal van voordelen aan borstvoeding zijn te noemen. Zelf had ik dit graag mijn kindje ook geboden, maar is borstvoeding nog steeds de beste keuze als de moeder er onder lijdt?

Een gevoelig onderwerp
Borstvoeding geven blijft een gevoelig onderwerp, waardoor eigenlijk (bijna) niemand meer openlijk voor zijn mening uit durft te komen. Mede hierdoor had ik een droombeeld gecreëerd, waarbij mijn baby geboren zou worden, aan de borst zou worden gelegd en zou drinken. In de borstvoeding cursus die ik had gevolgd toen ik zwanger was van Liv, werd zelfs aangegeven dat er kindjes zijn die na de geboorte op de buik van de moeder worden gelegd en zelf al omhoog kruipen naar de tepel. Maar als je alleen maar hoort ‘je gaat borstvoeding geven neem ik aan’ en ‘je kunt je kindje niets beters bieden dan borstvoeding’ of ‘de natuur heeft het zo bedoeld’, voel je gelijk al in de eerste dagen/weken als moeder falen in je nieuwe rol. Durf dan nog maar eens aan de bel te trekken bij een instantie die net alle voorgaande uitspraken tegen je uitsprak.

Waarom ging het mis?
Ik kan het Liv niet zelf vragen, dus het blijft gissen. Aan het vele teruggeven van vruchtwater, was af te leiden dat ze heel misselijk was van de bevalling. De eerste dag was dat dus een verklaarbare reden. De dagen daarna bleef ze erg suf en viel ze telkens in slaap aan de borst, natte washandjes of blazen hielp niet. Daar zat ik dan, driekwartier ene borst en driekwartier andere borst in de hoop dat ze wat binnen had. Na vijftien minuten van de borst af begon ze weer te huilen, honger! Dat was ook wel aan mijn borsten te merken, want die stonden nog steeds op knappen. Kolven dan maar om mijn borsten leeg te krijgen. Met een klein spuitje, spoten we de opgevangen moedermelk in Liv haar mondje. Zelf had ze nog niet voldoende zuigkracht voor een flesje. Toen ze steeds meer ging drinken, bleek ook dat ik met mijn melkproductie niet meer in haar behoefte kon voorzien. Aangezien ze in het begin zo’n acht voedingen op een dag krijgen, brak het mij op om elke keer anderhalf uur haar toch te laten proberen drinken aan de borsten. Daarna te constateren dat het niet was gelukt (telkens een teleurstelling) en toch een flesje voor haar te gaan maken met dan wel moedermelk, dan wel flesvoeding (aangezien de voorraad moedermelk niet genoeg werd aangevuld). Om tenslotte van die volle borsten af te moeten en nog zo’n dertig minuten per keer te kolven.

Veroordeel niet, heb begrip
Reken maar uit, zestien uur per dag puur en alleen aan borstvoeding proberen te geven en kolven. Nog niet eens het flesje geven meegerekend. Laat staan, luiers verschonen, badderen of andere onophoudelijke huishoudelijke taken. Na zes weken was ik kapot, maar al huilend wilde ik dat nog steeds niet toegeven. Ik kon dit, mijn kind verdiende het beste. Dit was toch hoe de natuur het had bedoeld? ‘Nou niet zo, stop alsjeblieft. Voor mij, voor jou, maar vooral voor Liv’ smeekte manlief. Eindelijk ben ik toen met pijn in mijn hart gaan afbouwen. Elke situatie zal anders zijn, maar je kan er vanuit gaan dat elke moeder het beste wilt voor haar kind, welke voedingskeuze dan ook. Laten we elkaar niet veroordelen en voel je vooral niet schuldig als het niet lukt.

Een gedachte over “Is moedermelk het witte goud?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s