Kraamfeest versus kraambezoek

kraamfeestEigenlijk had ik nooit over een kraamfeest nagedacht en waren de geboortekaartjes inclusief zinnetje ‘we horen het graag als je langs wilt komen’, al gedrukt. Al bleef er ergens in mijn achterhoofd knagen dat anderen kraambezoek soms best als ‘gepuzzel in de planning’ en ‘verstoring van de juist zo hoognodige rust’ hadden ervaren. Gooit mijn schoonmoeder opeens tussen al het geknaag in mijn hoofd, het woordje ‘kraamfeest’ in de groep. Zo dat klonk echt als muziek in de oren! Binnen een dag was de printer al druk ontwerpjes voor de uitnodiging aan het spuwen, even tussen de geboortekaartjes vouwen en voilà.

Alles op één moment
Natuurlijk is het best heftig om iedereen tegelijk je grote trots te showen, maar daarna plof je thuis op de bank en ben je niet nog drie maanden bezig om elke avond bezoek te ontvangen. Als je kiest voor een kort tijdsslot, duurt het voor jezelf als net bevallen moeder ook niet te lang. Wij hadden een tijd gekozen die mooi tussen twee voedingen in viel, waardoor Liv heerlijk rozig met een vol maagje lag te slapen in de kinderwagen. Vond ik persoonlijk een perfect excuus om mijn kind niet van hand tot hand te hoeven laten gaan. Eenmaal wakker voor een nieuwe voeding, dan is dat een mooi moment om je hielen te lichten en weer rustig als kersvers gezin je coconnetje op te zoeken.

Andere locatie
Kraambezoek ontvang je natuurlijk gewoon lekker thuis, waar je alles bij de hand hebt en je je kindje gemakkelijk alles kunt bieden wat het nodig heeft: schone luier, voeding of een wiegje. Een kraamfeest vergt vanwege de locatie buitenshuis dan ook wat voorbereiding (lees volksverhuizing), maar de rol van gastvrouw wordt voor je overgenomen en de vuile vaat mag je naderhand gewoon laten staan. En wat te denken van de tijdsbesparing van het niet hoeven stofzuigen na elk bezoekje, vanwege de altijd wegrollende muisjes bij elke hap van het geboortebeschuitje.

Juiste timing
Uiteraard is iedereen ontzettend nieuwsgierig, waardoor ik de vraag WANNEER lastig vond. Doe je het te snel dan is het voor jezelf bijna niet te doen, omdat je helemaal nog niet gewend bent aan de nieuw situatie en het ritme. Doe je het te laat, dan krijg je vragen als ‘Mogen we niet al een sneak peak komen nemen?’ en heb je dus alsnog de helft van het bezoek over de vloer. Even de uitzondering daargelaten, ouders, broers/zussen, grootouders waren natuurlijk eerder al meer dan welkom! Uiteindelijk was Liv op het kraamfeest drie weken oud, gevoelsmatig zou ik dat een eventuele volgende keer uitstellen tot vier weken, als de eerste vaccinaties zijn gezet.

Kosten
Tja, een kraamfeest is niet gratis en is het ook afhankelijk van je portemonnee of deze optie tot een mogelijkheid behoort. Al kan een feestje bij je ouders (of een andere bekende) met zelf gesmeerde beschuit met muisjes net zo leuk zijn!

Regelneef
Gelukkig had ik hele lieve mensen om mij heen die ontzettend aan het regelen zijn geweest, waardoor ik mij op Liv kon concentreren. Af en toe kreeg ik een keuze voorgeschoteld, maar verder hoefde ik voornamelijk alleen op de dag zelf te verschijnen. Ik snap als je wel veel regelwerk op je bordje krijgt, dit als nieuwbakken ouders een pittig klusje is.

Alle ‘nadelen’ vallen voor mij in het niet bij de voordelen van een kraamfeest en bij een eventuele tweede zou het dan ook een no-brainer zijn om weer voor een kraamfeest te kiezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s