7x Welke vorm van kinderopvang past bij mij?

Opvang

Het traditionele gezinsleven, waarbij de moeder thuisblijft voor de kinderen en de vader werkt voor brood op de plank, is in veel gezinnen niet meer aan de orde. Uiteraard heeft deze verandering niet alleen te maken met emancipatie, maar kan een dubbel inkomen ook gewoon noodzakelijk zijn om de boel draaiende te houden. Of is de noodzaak op financieel vlak er niet, maar is het wel fijn om af en toe even uit de kinderbubbel te kunnen stappen. En wie zegt dat er wel twee ouders zijn, of is mama kostwinnaar? Ook als je een thuisblijf-ouder bent zijn er genoeg redenen om toch opvang te willen regelen voor je kind(eren). Oftewel, zo veel gezinsvormen als er zijn, zo veel wensen voor kinderopvang en zo veel keus. Maar welke vorm van kinderopvang past bij jou?

1. Wat zijn de mogelijkheden?
Je kunt nog zo veel ideeën hebben over jouw ideale vorm van opvang, maar wellicht is het handig om eerst eens te onderzoeken welke mogelijkheden er bij jou in de buurt mogelijk zijn? Of ben je bereidt hier verder voor te reizen? Misschien zijn de opties in de buurt van je huis niet eindeloos, maar je kunt ook eens kijken naar de opvangmogelijkheden in de buurt van je werk. Dit kan ook nog eens ophaalstress schelen, omdat je gemakkelijker in staat bent hier op tijd te arriveren, in plaats van dat je eerst nog de files moet trotseren. Nadeel kan zijn dat jij altijd degene bent die moet halen en brengen, omdat een eventuele partner bijvoorbeeld helemaal niet in de buurt van jouw werk werkt.

2. Welke rede voor opvang?
Gaat het je puur en alleen om de opvang, of vind je het ook belangrijk dat jouw kleintje leert om met andere kindjes te spelen? Als het je echt alleen om de opvang gaat, dan zou je eens kunnen kijken of een gastouder aan huis een optie is. Het klinkt heel chique, maar kan best betaalbaar zijn. Handige hiervan is dat in goed overleg er ook eventueel lichte huishoudelijke werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd en de kinderen gewoon naar hun muziekles, sportles etc. kunnen worden gebracht en gehaald.

3. Wat voor soort groep?
Een kinderdagverblijf werkt meestal met twee soorten groepen, in de ‘horizontale groepen’ zitten kindjes van dezelfde leeftijd. De zogenaamde ‘verticale groepen’ bestaan uit kindjes van 0-4 jaar. Het kan zijn dat je het belangrijk vindt, dat je kind zich kan optrekken aan wat oudere kindjes of dat broertjes en zusjes door te kiezen voor een ‘verticale’ constructie bij elkaar in de groep terecht kunnen. Of vind je het juist belangrijk dat jouw kindje met leeftijdsgenootjes kan spelen? Deze keuzes heb je over het algemeen meer voor het kiezen bij een kinderdagverblijf. Een gastouder maakt hierin vaak geen onderscheid. Daarnaast is het ook belangrijk om er over te na te denken of je veel waarde hecht aan persoonlijke aandacht. De groepen bij een gastouder zijn veel kleiner, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ook kunnen hierdoor eventuele (ritme)wensen makkelijker worden doorgevoerd. Bij een kinderdagverblijf is het toch meer in het ritme van het gros mee. Al kun je dit ook weer zien als een goede voorbereiding voor het kleuterleven op de basisschool.

4. Hoe flexibel ben je met de tijden?
Mijn ervaring is dat een kinderdagverblijf over het algemeen de grootste tijdsrange aan openingstijden heeft.  Heb je minder tijd nodig, dan kun je eens informeren of ze een kortingssysteem hebben voor ouders/verzorgers die bijvoorbeeld alleen opvang nodig hebben binnen beperktere uren. Gaat het je er om dat je kindje leert spelen met andere kindjes en je zelf even een paar uurtjes je handen vrij hebt? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een peuterspeelzaal, dit is vaak ingedeeld in dagdelen. Ook een gastouder kan in sommige gevallen alleen voor de ochtend of de middag worden ingeboekt.

5. Wat kan en wil ik uitgeven?
Opvang is nou eenmaal niet gratis, zelfs ronduit duur. Een overweging om kosten te besparen is het inschakelen van vrienden/familie. Nu moeten niet alleen zij dit willen, maar ook jij moet het geen probleem vinden dat een vriend/familielid ook een opvoedende rol op zich neemt. Wil je bijvoorbeeld oma niet alleen (verwen)oma laten zijn? En hoe ga je om met eventuele akkevietjes? Je zou ook eens kunnen kijken of er andere moeders te porren zijn voor kinderruil, voor wat hoort wat zeg maar. Jij een dag het kind van de andere moeder en andersom. Hier zitten aardig wat haken en ogen aan, maar is wel kostenbesparend. De bovenbeschreven optie van gereduceerde uren, kan ook schelen in de kosten.

6. Waar kan ik nog meer over nadenken?
Heb je een bepaalde geloofsovertuiging of filosofie die je belangrijk vindt om te volgen bij de opvoeding? Het is fijn om een opvang te hebben die hierbij aansluit. Ook kan het belangrijk zijn om na te vragen wat het beleid van het kinderdagverblijf is in de ochtend of avond als er minder leidsters aanwezig zijn, worden ze samengevoegd met kindjes die ze niet kennen en is de leidster die voor die groep staat bekend bij jou en je kind(eren)? Bij kinderdagverblijven is vervanging vaak goed geregeld als er een leidster ziek is en is er vaak ook opvang mogelijk tijdens de vakantieperiodes, maar hoe zit dit bij een gastouder of opvang door vrienden/familie? Een gastouder zal of vrienden/familielid zullen eerder met je kinderen naar speeltuintjes, winkels, kinderboerderij etc. gaan (zelfs dezelfde als ze gewend zijn met jou, als je de opvang in de directe omgeving vindt). Bij een kinderdagverblijf zijn ze vaak aangewezen op het bijbehorende (binnen)tuintje. Vind je het belangrijk dat ze eenmaal over naar de kleuterschool, in hetzelfde gebouw kunnen blijven voor de naschoolse opvang, dan is dat ook een punt om mee te nemen in je overwegingen. Denk ook aan praktische dingen als slaapvertrekken, hygiene, communicatiekanalen, privacybeleid en dergelijke.

7. Wat zegt je gevoel?
Belangrijkst is dat jij je kind(eren) met een prettig gevoel wegbrengt en met een goed gevoel kan achterlaten. Het is allemaal al spannend genoeg om je meest kostbare bezit uit handen te geven. Geen enkele praktische, doordachte of welke overweging dan ook kan hier tegenop. Volg je gevoel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s