Kraamweek 2.0 – 7x anders

Kraamwijzer

Inmiddels hebben we het intakegesprek met de kraamzorg achter de rug. Kraamweek 1.0 heb ik niet perse ervaren als heel prettig. Uiteraard ben ik blij met de zorg, maar ik moet mij wel ergens overheen zetten om meer dan een week een vreemde over de vloer te hebben die al je kastjes opentrekt en op je meest ongemakkelijke momenten de badkamer binnen loopt. Daarnaast was ik mij er de vorige keer maar al te goed van bewust dat ik er na acht dagen ‘alleen’ voor stond en dus een spoedcursus baby hard kon gebruiken. Bij elke handeling wilde ik, kraamvrouw of niet, vooraan staan…dus hup weer in de benen en als een malle mijn steeds omvangrijkere ‘handleiding’ aanvullen. Dat gaan we nu dus (proberen) anders aan te pakken.   

1. Aanspreekpunt
Waarschijnlijk ben ik natuurlijk op heel veel vlakken wel het aanspreekpunt, omdat we daar nou eenmaal niet onderuit komen. De rest draag ik wel graag over aan mijn wederhelft. Vragen als ‘waar staat de stofzuiger?’, ‘welke boodschappen moeten worden gehaald?’ of ‘hoe werkt het koffiezetapparaat?’, kunnen ook prima door hem worden beantwoord.

2. Vast schema
We zien wel hoe de dag loopt en voeden op verzoek, zijn niet aan mij besteed. Graag spreek ik vooraf even de dag door, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Vorige keer wilde ik namelijk net gaan douchen of slapen en dan kwam zij net controles uitvoeren. Dus een schema is denk ik zowel voor mijzelf als de kraamzorg wel zo duidelijk. Daarnaast wil ik ook proberen om een voedings-/verschonings-/slaapschema voor de baby op te stellen, die als het even kan zo efficiënt mogelijk kan worden gecombineerd van het schema dat Liv al heeft. Dit vergt tijd en ook enige flexibiliteit, maar lijkt mij de moeite van het proberen waard. Liv was en is net als haar moeder ook een meisje van een vast ritme.

3. Flesvoeding
Om verschillende redenen is en wordt het flesvoeding deze keer. Een duidelijke keuze, waarbij ik door de kraamzorg ook niet overtuigd hoef te worden van een andere vorm van voeden. Acceptatie van mijn voedingskeuze wordt door mij zeer op prijs gesteld.

4. Duidelijke regels
Sommige dingen die wij in huis doen zoals wij ze doen, vind ik fijn. Daarom heb ik aangegeven dat ik een lijstje zal klaarleggen voor de kraamzorg met een paar werkwijzen of wensen (klinkt aardiger dan regels), die ik fijn vind als die op die manier gebeuren.

5. Ruimte voor slaap
Slapen heb ik vorige kraamweek niet tot nauwelijks gedaan en dat wil ik veranderen, want zodra de kraamhulp weg is kom je al helemaal niet meer aan slapen toe. Dit hangt een beetje samen met het eerder genoemde schema/dagindeling die ik wil maken. Als we hier ook tijd voor slaap kunnen inplannen, dan weet iedereen precies van hoe laat tot hoe laat dat is en hoop ik hier ook echt aan toe te komen. Voordeeltje van flesvoeding, daar hebben ze mij niet perse bij nodig en kan ik mijn ogen nog even gesloten houden ;-).

6. Kraamvisite
Heel lief, in kleine kring zeer welkom, maar laat mij en ons gezin eerst maar eens wennen aan het ‘nieuwe leven’ tot we over gaan op het ‘grote publiek’.

7. Geen onaangename verrassingen
Zeg mij even als er nog een wasje draait voordat je weg gaat, dan weet ik dat die nog opgehangen moet worden en bewaar hem niet als onaangename verrassing voor als ik zelf toevallig bij de wasmachine in de buurt kom (waarschijnlijk voor iets héél anders!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s