Kinkhoestvaccinatie, ja of nee?*

Voetjes

Steeds vaker hoor ik een kritische noot vanuit ouders, gericht naar het vaccinatieprogramma in Nederland. Soms baart het mij zorgen dat kinderziektes die al jaren niet of nauwelijks meer voorkomen in Nederland, toch weer de kop beginnen op te steken. Wij laten Liv wel meedraaien in het RIVM vaccinatieprogramma en willen dit ook doen met meisje nummer twee, maar voordat de eerste vaccinatie is gezet en deze haar ook daadwerkelijk kan beschermen zijn we al heel wat kraamvisites, lieve zussen handjes en ander activiteiten buitenshuis verder. Natuurlijk gaat het in de meeste gevallen gewoon goed, maar waarom niet extra beschermen waar kan?

Antistoffen
De baby krijgt veel antistoffen al in de buik, via de moeder mee. Voor kinkhoest geldt echter dat vrouwen die het ooit hebben doorgemaakt of hier voor zijn gevaccineerd (voor mij is dat in mijn kinderjaren geweest), een jaar hierna nog wel voldoende antistoffen hebben om zichzelf te beschermen, maar niet genoeg om ook ter bescherming aan de baby mee te geven. Wanneer je baby meedoet aan het vaccinatieprogramma in Nederland, staat er zo rond de acht weken de eerste vaccinatie tegen kinkhoest op het programma, pas na de derde vaccinatie tegen kinkhoest (bij zo’n vier maanden) is je kindje voldoende beschermd. Aangezien juist baby’s een erg kwetsbare groep vormen en kinkhoest zelfs dodelijk voor hen kan zijn, groeit bij mij de vraag; ‘hoe kan ik mijn kindje zo goed mogelijk beschermen?’

Vaccinatie
Bij Liv had ik al gehoord over dit vaccin, maar was op korte termijn niet meer aan dit vaccin te komen en zou het daardoor voor mij niet meer effectief genoeg zijn. Vaccineren is namelijk het effectiefst tussen de 28 en 32 weken (tot uiterlijk 38 weken zwangerschap) en geeft je ongeboren kindje genoeg antistoffen om de eerste maanden buiten de buik beschermd te zijn (dit is overigens een bijna, maar geen 100% score). Het vaccin wat bij zwangere vrouwen wordt gebruikt is overigens niet hetzelfde volledige vaccin wat bij nog niet gevaccineerde kinderen wordt gebruikt, maar een booster, omdat de meeste volwassen vrouwen al eens zijn gevaccineerd of (ongemerkt) kinkhoest hebben doorgemaakt. Daarnaast is het altijd een gecombineerd vaccin, dat afhankelijk van het soort vaccin, ook beschermt tegen difterie, tetanus en polio.

Schaarste
Mijn verloskundige heeft mij er van verzekerd en recente testresultaten laten ook zien, dat er geen verhoogde risico’s door vaccinatie ontstaan op complicaties (behalve een klein verhoogd risico op ontstoken vliezen) en dus veilig is te noemen voor moeder en ongeboren kind. Daarbij wordt dit vaccin al jaren op grote schaal toegediend in het buitenland. Voor mij hebben de voordelen ruim opgewogen tegen de nadelen en staat er inmiddels een afspraak om mij te laten vaccineren. Niet dat dit gemakkelijk is, want er bestaat momenteel een schaarste voor het kinkhoestvaccin voor zwangere vrouwen. Mijn verloskundige, huisarts en apotheek konden dit vaccin dan ook niet leveren. Uiteindelijk kwam ik uit bij de GGD en heb ik ruim op tijd in de zwangerschap al een afspraak gemaakt.

* Laat je altijd goed informeren bij gespecialiseerde instanties. Foutjes onder voorbehoud.
Bron: RIVM, http://www.rivm.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s