Het fenomeen gender reveal

genderreveal

‘Wordt het een jongetje of een meisje?’, ‘weten jullie al wat het wordt?’ of ‘maken jullie een geslachtbepalende-echo of wacht je tot de 20-weken echo?’. Allemaal vragen waarbij er vanuit wordt gegaan dat het geslacht al bekend is voor de geboorte. Had je deze vragen een aantal jaren geleden aan een zwangere gesteld, dan had je een rare blik gekeken, want toen was het helemaal niet vanzelfsprekend dat je vooraf wist wat het zou worden, laat staan dit met anderen zou delen. Nu ben je uitzondering op de regel, als je zegt het ‘nog’ niet te weten en te wachten tot de bevalling. 

Romper verven
Waar je vroeger rustig kon gaan zitten cocoonen tot de baby zich zou melden, is het nu bijna een belediging als er niet nog een ontvoering plaatsvindt voor een babyshower. Babyvoeding (kokhalzend) proeven, romper verven, babyfoto’s raden en dit het liefst met een sjerp om je middel met ‘mommy to be’ en een afzichtelijke kroon op je hoofd. Zelfs de boeken ‘hoe dit te organiseren’ rijzen de pan uit. Tja, super lief natuurlijk, maar mij doe je er geen plezier mee. Een dagje bankhangen voor de tv, staan mij de laatste weken van de zwangerschap veel meer aan.

Nieuw fenomeen
Nu word je niet alleen aan het einde van je zwangerschap gedwongen om met je kont van die bank te komen, maar moet er ook zo tussen de 15 en 20 weken zwangerschap een feestje worden georganiseerd. Jawel de gender reveal party. De spullen die verkrijgbaar zijn voor zo’n feestje zijn oneindig, van ‘team roze/team blauw kleding’, tot hele decoratiesets voor je huis. Ow en natuurlijk het belangrijkste de onthulling zelf met: confetti-kanon, onthullingsballon, verrassingsdoos of taart. Toegegeven, bij de eerste heb ik ook een taart besteld en de familie laten aanrukken. Maar bij de tweede wilde ik mij meer bezighouden met de voorbereidingen voor baby zusje, dan de organisatie van een gender reveal party. De bekendmaking hebben we beperkt tot het opblazen van wat ballonnen en een foto hiervan te plaatsen op social media.

Poespas
Dat ik het allemaal maar poespas vind (ongetwijfeld ook een hormoon dingetje), wil niet zeggen dat een ander hier niet erg van geniet. Prima natuurlijk! En zelf ondergaan of alleen deelnemen, is natuurlijk ook een verschilletje. Hoe dan ook, ik klap wel in mijn handjes voor de mogelijkheid van een geslachtsbepalende echo, want één naam bedenken vind ik al lastig genoeg en toch leuk om straks een jurkje aan te kunnen trekken in plaats van alleen maar gender neutrale kleding in de kast te hebben liggen. Al staat na de bevalling het geslacht pas echt honderd procent vast, dus ik kan het vast niet laten dit als één van de eerste dingen even dubbel te checken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s