3x Klein zusje in de maak, grote zussen taak!

kleinzusjegrotezus

Tja, leuk dat mama iets in haar buik schijnt te hebben waardoor ik opeens de titel ‘grote zus’ krijg toebedeeld, ik steeds in een t-shirt met ‘kus voor de grote zus’ erop gehesen word en wie is nou die baby waar ze het over hebben? Als je twee bent is het nog knap lastig om te begrijpen wat er gaande is, terwijl je dondersgoed aanvoelt dat er een verandering op stapel staat. Wij proberen Liv op drie manieren voor te bereiden op haar grote zussen rol.

1. Zelfs jouw naam is mooi
Ja, het risico op een ‘flapuit moment’ is groot en ik geloof ook niet dat de naam nog voor iedereen een verrassing is, maar dat is een afweging die wij hebben gemaakt. ‘De baby’ vonden wij nogal een abstracte benaming en dan zou wat negen maanden ‘de baby’ was opeens weer anders (bij haar naam) genoemd worden. Daarom hebben wij het hier in huis al over … (nee, aantal puntjes zeggen niets 😉 en waarschijnlijk is haar naam bij jullie op het moment dat dit artikel verschijnt al bekend) en hoort ze er al echt bij.

2. Grote meiden privileges
Liv moet geredeneerd hebben, het gaat vaak over de baby, dus als je een baby bent krijg je veel aandacht. Resultaat, een peuter die zich constant voordoet als baby. Nou had ik net niet bedacht om straks twee baby’s te hebben…dus hier moesten we wat aan doen. We kregen de tip om haar juist de privileges van het grote meid zijn te benoemen. “Liv weet je dat baby’s nog heel vaak moeten slapen, jij bent al zo groot dan hoef je nog maar één slaapje” of “baby’s drinken alleen nog maar melk, heb jij even geluk dat je al zo groot bent en ook al koekjes mag eten.” Ze keek er even van op, maar toen ze ook nog hoorde dat je als zus mama’s grote hulp mag zijn, zag ze toch ook de voordelen van ‘groot’ zijn in. Enne… groot of niet, natuurlijk vindt mama het ook heerlijk als je nog eens als een baby in mijn armen kruipt!

3. Wie groeit daarbinnen?
Ze lijken nog zo klein, maar begrijpen doen ze hoor! Dus helemaal niet gek om ‘gewoon’ te vertellen wat er gebeurt. “Liv, mama gaat zo naar de verloskundige, dan gaan ze aan mama’s buik voelen en we kunnen met een apparaatje het hartje van … horen. Ga je mee?” Reuze interessant natuurlijk (voor even)! Of pontificaal met een ontblote buik op de bank gaan zitten. “Voel er maar aan. Zie je mama’s buik bewegen? Je zusje zeg hallo.” Nu komt ze regelmatig even aaien en zingt ze er een liedje bij. Een rondje door de babykamer hebben we samen gemaakt, zo weet ze dat de baby twee bedjes heeft, één voor op de babykamer en één voor bij papa en mama op de slaapkamer. De kleertjes noemt ze ‘zo schattig’ en natuurlijk was het even moeilijk toen ze zag dat haar zusje eigen knuffeltjes heeft, maar al gauw had ze ook nog wel een knuffel die ze wilde afstaan.

Of onze aanpak ook heeft gewerkt, moet natuurlijk nog blijken, maar wij hebben het idee dat ze het ‘echt’ begrijpt en voelen ons er goed bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s