#4-2.0 Goed beslagen ten ijs

Tijdens en na de zwangerschap van Liv was het niet altijd makkelijk. Tijdens de zwangerschap was ik bang om ‘iets’ fout te doen, iets wat Liv zou kunnen schaden. Ik voelde het als een grote verantwoordelijkheid en wilde er niet op aangekeken worden als het niet goed zou gaan met haar. Hierdoor kreeg ik last van angsten, die na de zwangerschap overgingen in een postnatale depressie. 

Andere aanpak
Deze keer wilde ik dit dus heel anders gaan aanpakken en kwam uit bij een mama coach. Het klikte en omdat zij ook verloskundige was, had ik vertrouwen in haar adviezen en antwoorden op mijn vragen. Ook tijdens ons startgesprek in het ziekenhuis ben ik open geweest over de gang van zaken in mijn eerste zwangerschap. De arts gaf mij een doorverwijzing naar de POP-poli, voor een gesprek met een maatschappelijk werkster. Al deze extra hulp gaf mij hoop dat ik deze keer volop zou kunnen gaan genieten van een mogelijke tweede zwangerschap.

POP-poli
19 december 2017, inmiddels al van start gegaan met onze ICSI-behandeling, was daar het kennismakingsgesprek op de POP-poli. Een jonge empathische vrouw gaat met ons het gesprek aan. Ik heb mijn gemak bij haar en heb het idee in een vertrouwelijke omgeving mijn verhaal te kunnen doen. Ze zegt mij, bij haar aan het juiste adres te zijn en we plannen een vervolgafspraak. Het is voor ons best een eindje rijden voor deze gesprekken, maar zoals ik haar ook al aangaf, wil ik graag alles aangrijpen wat kan helpen bij een zorgeloze zwangerschap.

Desillusie
Tot ik vrijdag 22 december 2017 de echo-kamer binnenloop, was er voor mij dan ook geen vuiltje aan de lucht. Alleen tot onze verbazing begint de arts niet met de echo, maar gaat met ons een gesprek aan. Ze confronteert mij met de vraag of het wel verstandig is nu voor een tweede kindje te gaan. In het artsenoverleg hadden ze namelijk ‘mijn situatie’ besproken en deze als zorgwekkend bestempeld. Ik voel letterlijk een steek in mijn hart en een brok in mijn keel springen, die warme tranen achter mijn ogen veroorzaakt. Hoezo ben ik besproken bij een artsenoverleg? Hoezo zou ik niet mijn eigen moment mogen bepalen voor een tweede kindje? Hoezo zorgwekkend, ben ik niet capabel, volgens mij zijn er zorgwekkendere gevallen die zomaar een kind mogen opvoeden? Op basis van wat voor informatie wordt dit gesprek aangeknoopt? Het blijkt dat mijn gesprek bij de POP-poli niet zo vertrouwelijk was als ik dacht. Dus zonder het te weten wordt mijn informatie gedeeld en mag ik dat niet eens zelf delen, maar ben ik afhankelijk van de interpretatie en overdracht van de maatschappelijk werkster. Het voelt alsof ik tegenover de arts moet vechten voor wat ik waard ben, om haar te overtuigen. Ik leg haar daarbij ook uit, dat de zwangerschapshormonen mij maken tot hoe ik dan ben, dus dat er nu niets aan de hand is, maar pas als er een zwangerschap ontstaat. Nu of over twee jaar heeft dus niet een ander effect. Daarbij, geeft ik aan, vind ik om hulp vragen juist getuigen van volwassen gedrag. 

Voor wie nu een ‘gelukkige huisvrouw’ (film) scenario in zijn hoofd heeft, niets van dit alles! Alleen een moeder die angstig is geweest tijdens de eerste zwangerschap om haar kindje te verliezen, misschien eerder te verklaren door een ICSI-traject om überhaupt zwanger te mogen raken en/of een groot moederhart. 

Boos
Furieus, woedend…zo, zo ontzettend kwaad en verslagen zit ik in de auto terug naar huis. Ik voel mij helemaal niet begrepen, voorgelogen en bedrogen. Een speelbal! Nooit eerder heb ik zo de afhankelijkheid gevoeld ten opzichte van deze artsen…ik kan dus geen kant op. Het lot van mijn/onze grootste wens ligt in andermans handen. Handen die ik niet meer vertrouw…

Ps. Je snapt dat ik die maatschappelijk werkster nooit meer een blik waardig heb gegund en ze mij niet meer in haar spreekkamer terug zag.

Een gedachte over “#4-2.0 Goed beslagen ten ijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s