Mama, er zit een poes in mijn bed

olifant

Maaaaahhhhmaaa, hoor ik vanuit haar kamertje, gevolgd door veel gesnik. Ik tref haar bevend in een hoekje van haar bed. Vervolgens krijg ik een onsamenhangend verhaal te horen, waar de hele dierentuin/kinderboerderij voorbij komt. Blijkbaar hebben al deze dieren zich verzameld in haar bed…vooral die olifant leek mij erg geloofwaardig?!

Ik ben bang
Opeens lijkt de emotie ‘angst’ zich in haar hoofdje te hebben genesteld. ‘Mama ik ben bang’ of ‘dat vind ik een beetje eng’, zijn tegenwoordig veelgehoorde uitspraken. Waarom? Ik heb geen idee, want ik kan het niet terug redeneren naar een bepaalde gebeurtenis. Misschien gewoon de leeftijd of de veranderingen binnen ons gezin, nu Liv er een zusje bij heeft.

Geloofwaardig
Ze kan ook weer binnen een minuut van mening veranderen, want die koe die eerst nog zo eng was, daarvan kan ze een paar seconden later zeggen: ‘ik vind koeien wel lief mama’. Oh oké, ik stond namelijk nog hard na te denken over een argument waarom koeien niet eng zijn, maar blijkbaar lost het probleem zichzelf op. 

Hoe te reageren?
Het plan van aanpak, vind ik soms wat lastig. Ga ik mee in haar fantasie en verjagen we samen de leeuwen, poezen, koeien en olifanten uit haar bed? Je wilt haar tenslotte wel laten voelen dat ze serieus wordt genomen. Gaan we een heel betoog starten over waarom het niet kan wat zij denkt en stellen we vragen als: ‘maar Liv hoe had jij gedacht dat zo’n olifant in jouw kamer kon komen?’. Of antwoord je gewoonweg nukkig, ‘stel je niet aan en ga slapen’? 

Ze kunnen zeggen wat ze willen…
Blijkbaar is het voor haar een serieuze angst en probeer ik deze dan ook te begrijpen, maar ik wil hier niet totaal in mee gaan en haar ook uitleggen waarom ze niet bang hoeft te zijn. Dan doe ik maar met een gek dansje/liedje ‘ze kunnen zeggen wat ze willen maar een olifant, die heeft de dikste billen van het hele land…’ en die past dus niet door de deur (uitbeeldend met mijn armen wijd). Ook sta ik midden in de nacht blazend een denkbeeldige poes weg te jagen…tja als het er voor zorgt dat mijn kind weer lekker gaat slapen, zonder handjes over haar oren en een bezweet hoofd onder haar dekbed…dan ga ik blijkbaar ver!

Nachtelijke dansjes zijn niet perse mijn hobby, dus tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s